Nästan på dagen två år efter att de tog över driften på Glostorps gård gick Torbjörn och Mona Malmkvists aktiebolag M&T Mjölk AB i konkurs. FOTO: MIKAEL MARKLUND
Den 10 december 2018 tog Mona och Torbjörn Malmkvist över driften på Glostorps gård utanför Falkenberg och flyttade dit med sina djur. Tillsammans med de djur som redan fanns på gården var det då omkring 500 mjölkkor i ladugården.
Men parets vision om en stabil verksamhet höll inte. I somras blev det rekonstruktion och den 1 december var konkursen ett faktum. En knapp månad tidigare, den 4 november, hade de sista djuren skickats.
– Det var tufft. Mycket tufft. Jag grät säkert tio gånger den dagen, säger Mona Malmkvist.
Hennes man Torbjörn nickar instämmande.
– Flera var högproducerande tredjekalvare som mjölkade 60, 65 liter om dagen. Ett 70-tal var dräktiga kvigor som veterinären fick spruta så att vi kunde skicka dem.
Köpte 180 kor
Några olika lantbrukare köpte totalt 70 kor. Mona och Torbjörn Malmkvist lånade pengar så de kunde köpa loss 180 kor till gården de har kvar i Simlångsdalen.
– Men resten gick till slakt, säger Torbjörn Malmkvist.
Förre ägaren gick i konkurs 2018. Paret Malmkvist ville köpa gården men Göteborgs stift bjöd över. De erbjöds då att arrendera jordbruket av stiftet och när de tackat ja gick det fort.
– Tio dagar efter det att vi var överens hade vi tillträde. På den korta tiden skulle vi fixa lån och mycket annat, säger Torbjörn Malmkvist.
Skriftligt kontrakt saknas
Något skriftligt kontrakt med kyrkan hanns inte med. Men de kom, enligt paret Malmkvist, överens om att ta över gården hyresfritt i 1,5 år. Sedan skulle de betala 1,5 miljoner kronor per år för en komplett enhet med stallar för alla djur och den areal som behövdes till 500 kor.
”Hade det inte varit för hur kyrkan agerat hade vi klarat det”, säger Torbjörn och Mona Malmkvist. FOTO: MIKAEL MARKLUND
Men för att få ihop tillräcklig areal var stiftet tvunget att arrendera mer mark. Det ansåg stiftet, enligt paret Malmkvist, att de skulle betala ytterligare 1,5 miljoner kronor per år för.
– Det kom lite som en överraskning, säger Mona Malmkvist.
Hur vågade ni gå in i en så stor affär utan något skriftligt?
– Vi trodde att kyrkan kan man lita på. Men nu vet vi annat.
I maj i år fick de till slut ett kontraktsförslag enligt vilket de skulle betala arrende från första dagen, vilket innebar att de skulle ut med 4,4 miljoner kronor direkt. Helt orimligt, enligt Mona Malmkvist.
De sista korna skickades från Glostorps gård den 4 december. ”De största grabbarna, Albin och Isak, fick sköta det. Jag bara grät”, säger Mona Malmkvist. FOTO: PRIVAT
Bidrog till konkurs
Enligt henne och maken Torbjörn finns det flera exempel på hur stiftets agerande påverkat deras ekonomi och i förlängningen bidragit till att deras aktiebolag M&T Mjölk gått i konkurs. Bland annat:
• Första arrendefakturan kom efter ett halvår trots att lantbrukarna enligt egen utsago blivit lovade ett och ett halvt år hyresfritt. Paret Malmkvist bestred dock den och alla efterföljande fakturor.
– Men bara muntligt till en början, dumt nog, säger Mona Malmkvist.
• Våren och sommaren 2019 såg stiftet till att foderborden renoverades samtidigt som ny utgödsling installerades. Under de fem månader arbetet tog gick det inte att ta ut några kor på bete, de fick i stället trängas ihop rejält i ladugården för att reparatörerna skulle kunna jobba.
Vid tillträdet låg produktionen på Glostorp på omkring 20 kilo per ko i genomsnitt. När hantverkarna dök upp hade den stigit till 40 kilo – men korna gillade inte stå så trångt så länge.
– Så produktionen störtdök precis när vi fått upp den, säger Mona Malmkvist.
• Paret uppger att de också lagt ut för bland annat en vakuumpump, en kompressor till mjölkanläggningen och en hel del eljobb.
– Totalt 3 miljoner kronor, säger Torbjörn Malmkvist.
Avloppet från ett av boningshusen på gården rann ner i ladugårdens vattenbrunn (på bilden) vid kraftiga regn. När problemet upptäcktes slutade huset att användas. FOTO: PRIVAT
Vidare har de haft problem med vattnet. Brist på vattenkoppar har gjort att runt 250 sinkor och kalvar fått vattnas med slang, vilket enligt Mona Malmkvist kostat 1,5 tjänst i arbetsinsats. Vattnet kan också periodvis ha varit otjänligt:
– När det regnar mycket går avloppet från ett av husen baklänges och in i vattenbrunnen. Vi upptäckte det när en anställd hällde upp ett glas och vattnet var så grumligt att det inte gick att se igenom. Vatten vi gett till djuren och använt när vi diskat anläggningen, säger Torbjörn Malmkvist.
Miljoner i utlägg
Det råder inget tvivel om var avloppsvattnet kommer ifrån, menar han:
– Vi har hittat toalettpapper i vattenbrunnen.
Det huset används dock inte längre.
Förutom utläggen på 3 miljoner kronor överväger de också att kräva 7 miljoner kronor av Göteborgs stift för den drastiskt minskade mjölkproduktionen.
– Då har vi inte tagit ut ett öre för tiden vi till exempel lagt ned på att laga och reparera allt stiftet borde fixa, säger Mona Malmkvist.
De har gjort sitt på Glostorp. Men inte som mjölkbönder. Nu satsar paret allt sitt krut på att få fart på gården i Simlångsdalen.
– Nu ska vi visa världen att vi vet vad vi håller på med. Även om vi inte har råd med kraftfoder till korna ännu, säger Mona Malmkvist.
LÄS MER OM GLOSTORP:Stiftet: ”Vi var inte överens överhuvudtaget”Rekonstruktören: ”Kyrkan borde visa större omsorg”Sveriges Jordbruksarrendatorer: ”Riktigt illa”Mjölkbönder i tvist med Svenska kyrkanFembarnsfamilj tog över storgårdenMjölkgård i konkurs efter bankens nej
M&T MJÖLK AB
Resultat 2019, kronor
Rörelseintäkter: 22 347 944
Rörelseresultat: 649 739
Resultat efter skatt, finansiella poster och bokslutsdispositioner: 70 824
Antal anställda: 8
Konkurs inledd 1 december 2020
GLOSTORPS GÅRD
Åker: 128 hektar
Skog: 62 hektar
Sidoarrenden: 310 hektar
Ladugård med plats för 500 mjölkkor, byggd 2007
Ungdjursplatser: 250