• Startsida
    • Startsida
  • Om oss
    • Om oss
    • Om föreningen
    • Ordförande har ordet
    • Styrelse
    • Pressinformation
  • Föreningar
    • Föreningar
  • Frågor & svar
    • Frågor & svar
  • Kontakt
    • Kontakt
  • Länkar
    • Länkar
  • Bli medlem
    • Bli medlem
  • Logga in
    • Logga in
Sveriges Jordbruksarrendatorer
  • Startsida
  • Om oss
    • Om föreningen
    • Ordförande har ordet
    • Styrelse
    • Pressinformation
  • Föreningar
  • Frågor & svar
  • Kontakt
  • Länkar
  • Bli medlem
  • Logga in

Glostorps gård - varnande exempel

2020-12-23

För er som inte tagit del av skriverierna i ATL kommer här artikeln i sin helhet. SJA varnar starkt för att ta arrenden på för höga nivåer. Det måste finnas en sund avkastningsberäkning och en bra kalkyl i botten, som grund när man väljer att ta ett nytt arrende. Det skall ALLTID finnas skriftliga avtal mellan parterna. Låt Glostrops gård verka som ett varnande exempel. Texten är hämtad ur ATL . Bilderna nedan är ett utklipp av tidningen.

 

Efter tvisten – nu går de i konkurs

VESSIGEBRO

För två år sedan tog Mona och Torbjörn Malmkvist över som arrendatorer på Glostorps gård. Nu har verksamheten gått i konkurs – enligt paret främst på grund av hur ägaren Göteborgs stift agerat.

 Nästan på dagen två år efter att de tog över driften på Glostorps gård gick Torbjörn och Mona Malmkvists aktiebolag M&T Mjölk AB i konkurs.

Nästan på dagen två år efter att de tog över driften på Glostorps gård gick Torbjörn och Mona Malmkvists aktiebolag M&T Mjölk AB i konkurs. FOTO: MIKAEL MARKLUND

Den 10 december 2018 tog Mona och Torbjörn Malmkvist över driften på Glostorps gård utanför Falkenberg och flyttade dit med sina djur. Tillsammans med de djur som redan fanns på gården var det då omkring 500 mjölkkor i ladugården.

Men parets vision om en stabil verksamhet höll inte. I somras blev det rekonstruktion och den 1 december var konkursen ett faktum. En knapp månad tidigare, den 4 november, hade de sista djuren skickats.

– Det var tufft. Mycket tufft. Jag grät säkert tio gånger den dagen, säger Mona Malmkvist.

Hennes man Torbjörn nickar instämmande.

– Flera var högproducerande tredjekalvare som mjölkade 60, 65 liter om dagen. Ett 70-tal var dräktiga kvigor som veterinären fick spruta så att vi kunde skicka dem.

Köpte 180 kor

Några olika lantbrukare köpte totalt 70 kor. Mona och Torbjörn Malmkvist lånade pengar så de kunde köpa loss 180 kor till gården de har kvar i Simlångsdalen.

– Men resten gick till slakt, säger Torbjörn Malmkvist.

Förre ägaren gick i konkurs 2018. Paret Malmkvist ville köpa gården men Göteborgs stift bjöd över. De erbjöds då att arrendera jordbruket av stiftet och när de tackat ja gick det fort.

– Tio dagar efter det att vi var överens hade vi tillträde. På den korta tiden skulle vi fixa lån och mycket annat, säger Torbjörn Malmkvist.

Skriftligt kontrakt saknas

Något skriftligt kontrakt med kyrkan hanns inte med. Men de kom, enligt paret Malmkvist, överens om att ta över gården hyresfritt i 1,5 år. Sedan skulle de betala 1,5 miljoner kronor per år för en komplett enhet med stallar för alla djur och den areal som behövdes till 500 kor.

 ”Hade det inte varit för hur kyrkan agerat hade vi klarat det”, säger Torbjörn och Mona Malmkvist.
”Hade det inte varit för hur kyrkan agerat hade vi klarat det”, säger Torbjörn och Mona Malmkvist. FOTO: MIKAEL MARKLUND

Men för att få ihop tillräcklig areal var stiftet tvunget att arrendera mer mark. Det ansåg stiftet, enligt paret Malmkvist, att de skulle betala ytterligare 1,5 miljoner kronor per år för.

– Det kom lite som en överraskning, säger Mona Malmkvist.

Hur vågade ni gå in i en så stor affär utan något skriftligt?

– Vi trodde att kyrkan kan man lita på. Men nu vet vi annat.

I maj i år fick de till slut ett kontraktsförslag enligt vilket de skulle betala arrende från första dagen, vilket innebar att de skulle ut med 4,4 miljoner kronor direkt. Helt orimligt, enligt Mona Malmkvist.

 De sista korna skickades från Glostorps gård den 4 december. ”De största grabbarna, Albin och Isak, fick sköta det. Jag bara grät”, säger Mona Malmkvist.
De sista korna skickades från Glostorps gård den 4 december. ”De största grabbarna, Albin och Isak, fick sköta det. Jag bara grät”, säger Mona Malmkvist. FOTO: PRIVAT

Bidrog till konkurs

Enligt henne och maken Torbjörn finns det flera exempel på hur stiftets agerande påverkat deras ekonomi och i förlängningen bidragit till att deras aktiebolag M&T Mjölk gått i konkurs. Bland annat:

• Första arrendefakturan kom efter ett halvår trots att lantbrukarna enligt egen utsago blivit lovade ett och ett halvt år hyresfritt. Paret Malmkvist bestred dock den och alla efterföljande fakturor.

– Men bara muntligt till en början, dumt nog, säger Mona Malmkvist.

• Våren och sommaren 2019 såg stiftet till att foderborden renoverades samtidigt som ny utgödsling installerades. Under de fem månader arbetet tog gick det inte att ta ut några kor på bete, de fick i stället trängas ihop rejält i ladugården för att reparatörerna skulle kunna jobba.

Vid tillträdet låg produktionen på Glostorp på omkring 20 kilo per ko i genomsnitt. När hantverkarna dök upp hade den stigit till 40 kilo – men korna gillade inte stå så trångt så länge.

– Så produktionen störtdök precis när vi fått upp den, säger Mona Malmkvist.

• Paret uppger att de också lagt ut för bland annat en vakuumpump, en kompressor till mjölk­anläggningen och en hel del eljobb.

– Totalt 3 miljoner kronor, säger Torbjörn Malmkvist.

 Avloppet från ett av boningshusen på gården rann ner i ladugårdens vattenbrunn (på bilden) vid kraftiga regn. När problemet upptäcktes slutade huset att användas.
Avloppet från ett av boningshusen på gården rann ner i ladugårdens vattenbrunn (på bilden) vid kraftiga regn. När problemet upptäcktes slutade huset att användas. FOTO: PRIVAT

Vidare har de haft problem med vattnet. Brist på vattenkoppar har gjort att runt 250 sinkor och kalvar fått vattnas med slang, vilket enligt Mona Malmkvist kostat 1,5 tjänst i arbetsinsats. Vattnet kan också periodvis ha varit otjänligt:

– När det regnar mycket går avloppet från ett av husen baklänges och in i vattenbrunnen. Vi upptäckte det när en anställd hällde upp ett glas och vattnet var så grumligt att det inte gick att se igenom. Vatten vi gett till djuren och använt när vi diskat anläggningen, säger Torbjörn Malmkvist.

Miljoner i utlägg

Det råder inget tvivel om var avloppsvattnet kommer ifrån, menar han:

– Vi har hittat toalettpapper i vattenbrunnen.

Det huset används dock inte längre.

Förutom utläggen på 3 miljoner kronor överväger de också att kräva 7 miljoner kronor av Göteborgs stift för den drastiskt minskade mjölkproduktionen.

– Då har vi inte tagit ut ett öre för tiden vi till exempel lagt ned på att laga och reparera allt stiftet borde fixa, säger Mona Malmkvist.

De har gjort sitt på Glostorp. Men inte som mjölkbönder. Nu satsar paret allt sitt krut på att få fart på gården i Simlångsdalen.

– Nu ska vi visa världen att vi vet vad vi håller på med. Även om vi inte har råd med kraftfoder till korna ännu, säger Mona Malmkvist.

LÄS MER OM GLOSTORP:Stiftet: ”Vi var inte överens överhuvudtaget”Rekonstruktören: ”Kyrkan borde visa större omsorg”Sveriges Jordbruksarrendatorer: ”Riktigt illa”Mjölkbönder i tvist med Svenska kyrkanFembarnsfamilj tog över storgårdenMjölkgård i konkurs efter bankens nej

M&T MJÖLK AB

Resultat 2019, kronor

Rörelseintäkter: 22 347 944

Rörelseresultat: 649 739

Resultat efter skatt, finansiella poster och bokslutsdispositioner: 70 824

Antal anställda: 8

Konkurs inledd 1 december 2020

GLOSTORPS GÅRD

Åker: 128 hektar

Skog: 62 hektar

Sidoarrenden: 310 hektar

Ladugård med plats för 500 mjölkkor, byggd 2007

Ungdjursplatser: 250

 

 

Stiftet: ”Vi var inte överens överhuvudtaget”

Olika syn på vad arrendeavtalet skulle omfatta och vem som skulle betala vad ligger bakom konflikten om Glostorps gård. Det menar stiftets egendomsförvaltare Per-Erik Hallin.

 Glostorps gård väntar nu på en ny arrendator.

Glostorps gård väntar nu på en ny arrendator. FOTO: MIKAEL MARKLUND

Mjölkproducenterna Torbjörn och Mona Malmkvist menar att Göteborgs stifts agerande är orsaken till att deras bolag gått i konkurs och att de tvingats lämna den stora mjölkgården utanför Falkenberg. De och stiftet är oense om mycket – men att det gick fort vid tillträdet råder det inga delade meningar om. Så fort att inget kontrakt blev skrivet.

 
 
 
 

När Göteborgs stift köpte konkursboet efter den förre ägaren på Glostorps gård blev det bråttom att hitta en lösning för hur verksamheten skulle drivas vidare.

– Ladugården var full med djur som måste tas om hand, och det var 2018 med foderbristen som var det året. Så fokus låg på andra saker, säger Per-Erik Hallin, egendomsförvaltare på Göteborgs stift om varför det inte skrevs något avtal från början.

 Torbjörn och Mona Malmkvist anser att det är stiftets agerande som ligger bakom konkursen.
Torbjörn och Mona Malmkvist anser att det är stiftets agerande som ligger bakom konkursen. FOTO: MIKAEL MARKLUND

Önskemål om renoveringar

Men alla parter var överens om att ett sådant skulle tas fram och skrivas under efter att det skett en upprustning och en tillträdessyn.

– Men sedan drog det ut på tiden eftersom det tillkom nya önskemål om renoveringar. Och då kunde vi konstatera att vi inte var överens överhuvudtaget.

Den första fakturan från stiftet kom vid halvårsskiftet 2019. Vilket enligt Per-Erik Hallin var vad man kommit överens om:

– Men vi hade också enats om att om de tog en hel del av kostnaderna och om det går jämnt upp med arrendet så blir det inget till oss första åren. Sedan fick vi en faktura i slutet av maj 2020 som gällde fakturor från 2018 och framåt. Men de har vi bestridit för det måste vara mycket mer tydligt vad det gäller, hur det gäller och när.

 Per-Erik Hallin, egendomsförvaltare Göteborgs stift.
Per-Erik Hallin, egendomsförvaltare Göteborgs stift. FOTO: KRISTIN LIDELL/GÖTEBORGS STIFT

Oklart inför nya arrendatorer

Om det är för några nya arrendatorer att bara flytta in går inte att säga, menar Per-Erik Hallin, det beror på vad som finns eller inte finns på gården. Men i övrigt ska det inte vara några problem att tala om, säger han.

– Vi har gjort en elbesiktning och det var några lysrör som inte fungerade, och en tvättmaskin där luckan var trasig om jag inte missminner mig. Vattnet är det inget problem med för det gjordes en kontroll när det var en diskussion om det. Då fick jag den uppfattningen utifrån de analyser som gjordes att det inte var något fel på vattnet.

Men han är medveten om att det varit problem med att avloppsvatten runnit fel.

– Det fanns en arbetarbostad på gården som de hade till sina anställda. Och där finns det problem som upptäcktes vid en kontroll, men vi ska åtgärda det. När Miljö- och hälsovårdsnämnden konstaterade detta sa vi till arrendatorerna att de inte fick ha boende i huset, på grund av det inte har ett godkänt avlopp.

Begär in intresseanmälan

Nu håller stiftet på att hitta nya arrendatorer till gården.

Får de samma villkor som paret Malmkvist?

– Vi begär in intresseanmälan med arrendesumma. Sedan får vi välja utifrån vad som kommer in, säger Per-Erik Hallin.

Har stiftet något ansvar för konflikten?

– Göteborgs stifts prästlönetillgångar har strävat efter att lösa den uppkomna situationen utan konflikt men det har inte varit möjligt.

Paret Malmkvist menar att kyrkans agerande ligger bakom konkursen, hur ser du på det?

– Göteborgs stifts prästlönetillgångar har agerat på så sätt som varit tvunget utifrån rådande omständigheter och M&T Mjölks agerande.

Var konkursen för M&T Mjölk ofrånkomlig?

– Omöjligt att svara på. Har inte haft insyn i företagets ekonomi eller förutsättningar.

LÄS MER OM GLOSTORP:Efter tvisten – nu går de i konkursRekonstruktören: ”Kyrkan borde visa större omsorg”Sveriges Jordbruksarrendatorer: ”Riktigt illa”Mjölkbönder i tvist med Svenska kyrkanFembarnsfamilj tog över storgårdenMjölkgård i konkurs efter bankens nej

GÖTEBORGS STIFT

Investerade enligt årsredovisningen för 2019 totalt 6,2 miljoner kronor i nya gödselbrunnar och foderfickor på Glostorps gård som de köpte 2018 för 21 miljoner kronor.

Äger totalt

Jordbruksmark: 2 199 hektar

Skogsmark: 25 660 hektar

Impediment: 2 674 hektar

Övrig mark: 1 057 hektar

Avdelningen som sköter utarrenderingen av jordbruksmark heter Prästlönetillgångar. Verksamhetsåret 2019 hade man ett resultat från jordbruksdelen på 2,4 miljoner kronor vilket var 0,5 miljoner kronor lägre än budgeterat. Vinstmarginalen på jordbruksmarken var för 2019 enligt årsredovisningen 44 procent, vilket var femårslägsta. 2018 var motsvarande siffra 71 procent.

Marknadsvärdet för stiftets jordbruksfastigheter uppskattas till 221 miljoner kronor. De pengarna har gett en avkastning på 12 procent under verksamhetsåret 2019.

 

Sveriges Jordbruksarrendatorer: ”Riktigt illa”

Att det skrivs ett arrendeavtal är ett gemensamt ansvar, framhåller Sveriges Jordbruksarrendatorers ordförande Lars Andersson.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger han om det som hänt på Glostorps gård.– Finns det inget avtal? Det är riktigt illa.

Det säger Sveriges Jordbruksarrendatorers ordförande Lars Andersson när han får kännedom om att Mona och Torbjörn Malmkvist drivit Glostorps gård i två år utan att det funnits något skrivet med ägaren, Göteborgs stift.

 Lars Andersson, ordförande Sveriges Jordbruksarrendatorer.
Lars Andersson, ordförande Sveriges Jordbruksarrendatorer. FOTO: MALIN EBORN

– Det är ett gemensamt ansvar att se till att det skrivs under ett avtal. Men i det här fallet tycker jag ändå att kyrkan har ett större ansvar som den stora och professionella jordägare man är.

Att man från stiftets sida menar att det var bråttom att få en ny arrendator på plats då ladugården var full av djur som måste tas om hand kan vara en förklaring, men inte en förmildrande omständighet anser Lars Anderson:

– Tvingas man av någon anledning, djurskyddsskäl till exempel, till något sådant ändå är det bara att skriva under ett avtal så fort det bara går, säger han.

Aldrig hört om liknande

Lars Andersson har varit engagerad i flera år i organisationen Sveriges Jordbruksarrendatorer, men har aldrig tidigare hört talas om något som liknar fallet med Glostorps gård.

– Visst kan det hända när det gäller mindre enheter, när det inte handlar om en huvudnäring, men inte när det gäller så här stora gårdar.

Högt pris

Han menar också att arrendet för gården, inte minst när det gäller sidoarrendet, ligger på en anmärkningsvärt hög nivå.

– 1,5 miljoner kronor per år för 310 hektar innebär nästan 5 000 kronor per hektar. I Mellansverige ligger priserna mellan 1 500 och 2 000 kronor per hektar. Så den summan låter lite orimlig. Men det är å andra sidan upp till arrendatorn att ta ställning till – det är ingen som tvingar någon att tacka ja till ett bud, säger han och fortsätter:

– Dessutom är det så att finns det inget skriftligt kontrakt där arrendet är satt i pengar, omfattas det inte av arrendelagen. Då handlar det bara om en upplåtelse, vilket är en helt annan sak.

LÄS MER OM GLOSTORP:Efter tvisten – nu går de i konkursRekonstruktören: ”Kyrkan borde visa större omsorg”Stiftet: ”Vi var inte överens överhuvudtaget”Mjölkbönder i tvist med Svenska kyrkanFembarnsfamilj tog över storgårdenMjölkgård i konkurs efter bankens nej

Bilder och text ur ATL 2020-12-15

Sveriges Jordbruksarrendatorer | kontakt@sja.se

Följ oss på Facebook!

Entos - Allt för din hemsida